сряда, 25 юни 2008 г.

Show 756 Saturday 7 June

Гледай днешното шоу в YouTube.

въпрос № 1

Какво хубаво нещо ви се случи в живота, благодарение на изучаването на чужд език?

въпрос № 2

Страни в които още не сте били, коя страна бихте искали да посетите и защо?


въпрос № 3

Ако имате възможност да се сдобиете с някое от приспособленията на Дораемон, кое бихте избрали и защо?

Между другото...

Ще обясня на кратко кой е Дораемон, ако не сте чували за него. Дораемон е един японски анимационен филм и е котарак робот дошъл от бъдещето. Започнах наскоро да чета тази книга и ми хареса много. Станах голям Дораемон фан. Това е книжка за малки деца, но тъй като моето ниво на Японски е по-скоро като на малките деца, тя е тъкмо за мен.
Главният герой е Дораемон, разбира се, и Нобито. Нобито е едно малко момченце, което не го бива за нищо, но е много сладко. Него не го бива за неща, като учене, спорт. И тогава Дораемон, котаракът робот, е изпратен от бъдещето, мисля от правнука му, изпратен за да помогне на Нобито.
И така в книжките има много разказчета. Но всичките са един тип. Обикновено в началото Нобито попада в някаква неприятна ситуация или затруднение. Например, отива на училище и неговите приятели започват да разказват за нещо страхотно, което са направили. И Нобито се чувствува разочарован, защото той не може да го направи. Тогава отива в къщи и се оплаква на Дораемон и Дораемон вади от джоба си някакво приспособление.
Всички тези фантастични приспособления разрешават временно проблема. Но обикновено Нобито губи контрол и създава още повече проблеми. И тогава Дораемон по някакъв начин разрешава тези проблеми. След това историята завършва и всичко се повтаря отначало в следващата история.
Това е Дораемон накратко. И това е отговора ми на първия ми въпрос. Едно хубаво нещо, което ми се случи, благодарение на изучаването на японски език е че мога да се наслаждавам на чудесни анимационни филми като този.

Някои думи и изрази от урока:
  • cute - мил, сладък
  • carried away - да се оставиш събитията да те повлекат, да загубиш контрол.
  • in a nutshell - накратко, с няколко думи.