четвъртък, 19 юни 2008 г.

Неделна Кухня #750 Daikon Crackers

Гледай днешното шоу в YouTube.

За съжаление текстът на урока не е даден на английски, но вниманието ми се спря на две съставки от рецептата.
  • Daikon е японското име на един вид бяла ряпа, на латински Raphanus sativus longipinnatus.
  • Miso е специална и много използвана подправка в японската традиционна кухня, която се прави чрез ферментация на соеви бобове, ориз и други.
Чудя се, дали с някои изменения може да се направи тази рецепта. Авокадо и сусамени семена с малко усилия биха могли да се намерят, но дайкон и мисо ще е по-трудно да се доставят.

По повод на тази рецепта ми идва на ум един друг японски специалитет - Wasabi, който по вкус наподобява съвсем на хрян, само за разлика от хряна е светло зелен.

А от wasabi се сетих за френската комедия "Уасаби" на продуцента Люк Бесон и режисьора Жерар Кравчик, в главната роля Жан Рено. Хубав филм.